Pas op voor koolmonoxide!

Waarin schuilt het gevaar?

Elk jaar overlijden er in Nederland zo’n tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Vele honderden mensen moeten zich daarnaast met vergiftigingsverschijnselen laten behandelen in het ziekenhuis. Koolmonoxide is een onzichtbaar reukloos gas, dat uiterst giftig is en zeer snel in het bloed wordt opgenomen. Het gas komt vrij bij ‘onvolledige verbranding’: dit gebeurt als er te weinig zuurstof beschikbaar is voor een volledige (veilige!) verbranding van bijvoorbeeld hout of gas in een kachel, open haard, geiser, CV- of combiketel.

Hoe voorkomt u vergiftiging?

Het allerbelangrijkste is om uw gaskachel, geiser en CV- of combiketel jaarlijks te laten controleren en onderhouden door een erkend installateur. Dit is niet alleen in het belang van uw veiligheid en gezondheid, u bespaart bovendien tot wel 25% op uw gasverbruik. Gebruikt u een gaskachel of stookt u regelmatig de open haard, laat uw schoorsteen dan jaarlijks schoonmaken door een erkend schoorsteenveger. Ook het installeren, verplaatsen of repareren van deze apparaten of installaties kunt u het best overlaten aan een erkend installateur. Bij Henk van Tongeren zijn we hierin gespecialiseerd en kunnen we u bovendien alles vertellen over doeltreffende preventiemaatregelen.

Verder is het verstandig om 24 uur per dag, overal in huis, te zorgen voor goede ventilatie (óók als het buiten koud is). Daarnaast kunt u koolmonoxidemelders ophangen in uw slaapkamer en in ruimtes met een kachel, geiser, ketel etc.

Wanneer is het tijd om uw installatie te laten controleren?

Let op de volgende signalen: Vlammen branden oranje of gelig in plaats van blauw. Ze branden bovendien hoger dan normaal en flakkeren meer. Als gevolg van te weinig zuurstof in de ruimte kan er condens op de ramen ontstaan. Wees ook alert op lichamelijke symptomen: de eerste symptomen zijn (lichte) hoofdpijn, slaperigheid, concentratieproblemen en problemen met zicht. Bij grotere hoeveelheden koolmonoxide ontstaat misselijkheid en overgeven, en kan bewusteloosheid optreden. Een koolmonoxidemelder kan u waarschuwen als de concentraties te hoog worden. Twijfelt u aan de veiligheid van uw installatie of apparaat? Bel ons dan vandaag nog voor een afspraak of voor vrijblijvend advies.

Meer weten?

Wilt u uw apparaat of installatie laten controleren of onderhouden? Wilt u weten welke preventieve maatregelen er in uw specifieke situatie mogelijk zijn? Of waar en op welke hoogte koolmonoxidemeters in uw huis het best opgehangen kunnen worden? Bel ons dan voor een afspraak of voor een vrijblijvend advies.